به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس، «لازم ديدم که از جنابعالي دعوت نمايم تا در فضايي کاملا دوستانه و صميمانه، در مناظرهاي صريح ...» اين جمله ابتدايي نامه اي بود که روز سه شنبه هفته گذشته از دفتر محمود احمدي نژاد رئيس جمهور سابق براي رسانه ها ارسال شد.
مخاطب نامه حسن روحاني رئيس جمهور کنوني کشورمان بود که از سوي محمود احمدي نژاد به مناظره فراخوانده شده بود.
اما اولين سوالي که پس از انتشار اين خبر پيش آمد اين بود که «آيا روحاني مي پذيرد؟»
چرا احمدي نژاد سکوتش را شکست؟
رئيس جمهور سابق طي 4 ماه گذشته سعي مي کرد در پاسخ به سوال هاي جنجالي درباره دانشگاه ايرانيان، دولت جديد، 16 ميليارد و ... سکوت اختيار کند.
احمدي نژاد البته فقط به عدم پاسخگويي بسنده نمي کرد و وعده مي داد که «به زودي سخن خواهم گفت.»
رئيس جمهور سابق در ابتداي نامه دعوت به مناظره روحاني، نوشته است: «با آنکه اينجانب حتي پس از شنيدن گزارش چند روز گذشته شما که بر "پايه" انتساب عناوين غيرمنصفانه و بيپايه به دولتهاي نهم و دهم شکل گرفته بود، به اقتضاي مصالح کشور بنا بر سکوت داشته و دارم، لکن به احترام تقاضاهاي بيشمار گروههاي مختلف مردم و از جمله صاحبنظران سياسي و اقتصادي، لازم ديدم که از جنابعالي دعوت نمايم تا در فضايي کاملا دوستانه و صميمانه، در مناظرهاي صريح، اصولي و روشنگر در منظر افکار عمومي ابهامات را رفع و حقايق ناب را آنطور که هست مورد تصديق و تأکيد قرار دهيم تا از فرصت برداشتن گامهاي بلند و استوار در مسير رو به جلوي کشور دريغ نشود.»
احمدي نژاد در اين نامه تصريح مي کند که گزارش صد روزه رئيس جمهور که وي آن را شکل گرفته بر «پايه انتساب عناوين غيرمنصفانه به دولت هاي نهم و دهم مي داند» نيز نتوانست سکوت وي را بشکند ولي اين بار بنابر تقاضاي مردم و صاحبنظران روحاني را به مناظره مي طلبد.
رئيس جمهور سابق کشورمان در نامه اش کنايه اي هم به دوران انتخابات رياست جمهوري و عدم حضور نماينده دولت براي پاسخگويي به اتهامات مطرح شده از سوي کانديداها، زد و نوشت: همچنين در امر انتخابات اخير رياست جمهوري، در شرايطي که دولت دهم در فقدان نمايندهاي از خود در رقابت انتخاباتي و مالا پاسخگويي - آماج حجم سنگين و گستردهاي از اتهامات و انتقادات ناروا بود - به خوبي و شايستگي به وظيفه شرعي و قانوني خود در صيانت از آرا مردم عمل کرد و با برگزاري انتخاباتي قانوني و سالم ظرفيت بالاي خود را به ظهور رساند.»
پس از انتشار اين نامه همه منتظر واکنش رئيس جمهور و يا حداقل دولتيها بودند؛ اما واکنش دولتي ها به اين درخواست با خواسته احمدي نژاد متفاوت بود!
صادق، نوبخت، ترکان، عليه مناظره/ روحاني: فقط سه رقم از بدهي ها را گفتم؛ چرا ناراحت شديد؟
اکبر ترکان مشاور رئيس جمهور و رئيس شوراي هماهنگي مناطق آزاد که در چند ماه اخير با دولتمردان قبل تنش زيادي داشته، از اولين کساني بود که به درخواست احمدي نژاد براي مناظره با روحاني واکنش نشان داد.
وي دقايقي پس از انتشار نامه احمدينژاد در گفت و گو با فارس، با بيان اينکه آقاي احمدينژاد همطراز آقاي روحاني نيست، گفت: تلاش ميکنيم فردي را از دولت يازدهم که به لحاظ اعتبار علمي و اجتماعي هم رتبه آقاي احمدينژاد باشد،براي اين مناظره دعوت کنيم.
ترکان گريزي هم به انتخابات سال 88 و مناظره هاي جنجالي مي زند و با تأکيد بر اين مطلب که در آن مناظرهها دولتهاي قبلي فرصت پاسخگويي به اتهامات مطرح شده را نداشتند اظهار داشت: عليرغم اينکه به اين دعوت خوشبين نيستم و پيش از همه چيز بايد راستگويي آقاي احمدينژاد براي من مسجل شود، براي اين مناظره در فضاي آماري اعلام آمادگي ميکنم.
مشاور رئيس جمهور ضمن اينکه از احمدي نژاد خواست در درگاه الهي طلب عفو کند، شخصا اعلام آمادگي براي مناظره با احمدي نژاد را اعلام کرد.
محمد رضا صادق مشاور رسانه اي رئيس جمهور نيز دومين مشاور رئيس جمهور بود که به درخواست احمدي نژاد واکنش نشان داد.
مشاور رسانه اي رئيس جمهور با بيان اينکه مديريت اجرايي 8 سال گذشته کشور بايد نزد محکمه و افکار عمومي پاسخگو باشد، گفت: آنچه رييس جمهور در تبيين واقعيتهاي وضعيت کشور در گزارش 100 روزه دولت تدبير و اميد ارائه کرد، گوشهاي از واقعيات بود و اين در حالي است که در هشت ساله گذشته فرصتي به کسي داده نميشد، تا حتي نسبت به مطالبي که عليه آنها مطرح ميشد، توضيحي ارايه دهند.
صادق يادآور شد: از دستاوردهاي دولت تدبير واميد اين است که مردم مشاهده ميکنند که بيش و پيش از آنکه دولت فرصت داشته باشد از طريق رسانه ملي و ساير رسانهها مطالب و واقعيت را بيان کند، ديگران در لباس نقد از همه ابزارهاي در اختيار خود براي انحراف افکار عمومي استفاده ميکنند.
وي همچنين در مصاحبه ديگري با ارگان رسمي رسانه اي دولت، درباره درخواست مناظره احمدي نژاد از روحاني گفت: چنين مناظره اي با توجه به سابقه اي که از پيشنهاد کننده آن وجود دارد ، جنجال آفريني به جاي پاسخگويي به واقعيت هاي جامعه و رفع ابهامات افکار عمومي است.
مشاور رسانه اي رئيس جمهور ادامه داد: اگر مقامات دولت هاي نهم و دهم مطالبي دارند که مي خواهند بيان کنند و پاسخگو باشند، با استفاده از انبوه رسانه هايي که در اختيار دارند مي توانند نقطه نظرات خود را بيان کنند و پاسخ هاي خود را ارايه کنند.
بنابر اين گزارش، سخنگوي دولت نيز که روز چهارشنبه 13 آذر در حاشيه جلسه هيات دولت در جمع خبرنگاران قرار مي گرفت، در پاسخ به سوالاتي که موضع رسمي دولت در برابر اين درخواست مناظره را طلب مي کرد، گفت: طي 8 سال گذشته آقاي احمدينژاد با توجه به مسئوليت خود فرصت داشتند و آمار و ارقام مختلف را بيان ميکرد و شايد براي برخي از محققان نيز شبهاتي وجود داشت اما امکان رسانهاي در اختيار وي بود و در روزي که آخرين سخنراني وي بود به آمار و ارقامي اشاره شد که قابل تامل بود.
سخنگوي دولت البته تير خلاص را به ماجراي درخواست مناظره احمدي نژاد از روحاني هم زد و با گفتن اين جمله که «ما اکنون وقت اين کارها را نداريم» کل ماجرا را تمام شده فرض کرد.
به گزارش خبرگزاري فارس، ولي نکته مهم در واکنش هاي دولتمردان تدبير و اميد اين نکته وجود داشت که در دوران دولت هاي نهم و دهم افرادي که انتقاداتي به آمارهاي ارائه شده از سوي رئيس جمهور وقت داشتند فرصت اظهارنظر پيدا نمي کردند و به آنها فرصت دفاع از خود داده نمي شد.
اما در اين ميان دانستن نظر شخص حسن روحاني براي رسانه ها و افکار عمومي بسيار مهمتر از شنيدن اظهارات مشاورين و معاونين وي بود.
حسن روحاني که براي شرکت در مراسم سالگرد 16 آذر و روز دانشجو به دانشگاه شهيد بهشتي رفته بود در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چرا گزارش صد روزه شما فقط تخريب دولت قبل بود، اظهار داشت: از ابتدا به مردم گفته بودم که بعد از صد روز دو مسئله را به مردم گزارش ميدهم يکي اينکه چه دولتي را تحويل گرفتهام و يکي ديگر اينکه در طول صد روز چه اقدامات و تصميماتي اتخاذ شده است. ما درباره دولت گذشته صحبتي نکرديم فقط دو تا آمار داديم. آمار را از مرکز آمار گرفتهام و رئيس مرکز آمار هم عوض نشده است.
وي اضافه کرد: همچنين يک آمار از خزانه به من داده شد که رئيس خزانه هم عوض نشده است. بنده اگر گفتم رشد اقتصادي ما منهاي 5.8 بوده کسي بايد بدش بيايد؟ آمار اين را ميگويد بنده که نگفتهام. اگر بنده گفتهام دولت قبل بدهيهاي بزرگي را جا گذاشته و رفته است و فقط سه رقم آن را گفته و هنوز بقيه را نگفتم، چرا ناراحت شدهايد؟
روحاني چگونه به احمدي نژاد حق پاسخ گفتن داد؟
اما رئيس دولت اعتدال حدود 6 ماه پيش و در دوران تبليغات انتخابات، درباره حق پاسخگويي در برابر اتهامات حرف هايي زد.
کانديداي آنروز هاي انتخابات و رئيس جمهور امروز، در برنامه گفت و گوي ويژه خبري 6 خرداد، وقتي تيغ انتقاد خود را به سمت صدا و سيما چرخانده بود، گفت: اي کاش عدالت در صداوسيما هم بود؛ اي کاش اگر نقدي سازنده مي شد که ما هم تشکر ميکرديم از صداوسيما اما اگر تخريب و تهمت بود نه اينکه طرف مرتب زنگ به رئيس سازمان زنگ بزند به او وقت بدهند يا ندهند.
روحاني اظهار داشت: خوب بود همان شبي که به برخي در صداوسيما تهمت زده و ظلم شد، آنها را صدا ميکردند و فرصت حرف زدن مي دادند؛ خيلي از بزرگان و کساني که در زندان شاه شلاق خوردند و يار نزديک امام بودند، به آنها در صداوسيما توهين شد.
وي آن شب به رئيس صداوسيما توصيه کرد به کساني که به آنها توهين ميشود وقت بدهند که بيايند از خودشان دفاع کنند و حرف بزنند چرا که گاهي ممکن است دشمن ما را توي دام بياندازد که همه بايد مواظب باشيم.
بنابر اين گزارش، رئيس دولت يازدهم، آن شب در صدا و سيما تاکيد داشت که اين بايد وظيفه صدا و سيما باشد که اگر به کسي تهمت زده شد به آن فرد وقت پاسخگويي بدهند.
اما روندي که از چند ماه پيش آغاز شد نشان داد که اطرافيان روحاني اعتقاد چنداني به اين حرف رئيس جمهور در زمان تبليغات معتقد نيستند و به عنوان مثال حضور وزير اقتصاد دولت قبل در برنامه نگاه يک براي پاسخگويي به شبهه «خزانه خالي» روحاني با واکنش هاي تندي روبرو شد.
نکته قابل توجه ديگر اين است که شيوه انتقاد روحاني و مشاورانش به مناظره هاي سال 88 -که برخي از آنها نيز به جا است- صحيح است و آيا دولت تدبير و اميد نيز بايد همان رفتاري که مدعي اشتباه بودن آن است، انجام دهد؟
بدون شک رئيس جمهور سابق نسبت به آمارهاي ارائه شده از سوي رئيس جمهور فعلي شبهه هايي دارد و دولت روحاني بر اساس اظهارات وي در ايام انتخابات بايد فرصت مناظره را به احمدي نژاد بدهد.
حال امروز روحاني و يارانش بايد آزموني شرکت کنند که اظهارات شب 6 خرداد رئيس جمهور را تائيد کند، آزموني که طي چند روز گذشته حداقل مشاوران روحاني در آن نمره خوبي نگرفتند.
انتهاي پيام/